top of page

Ord og uttrykk

 

Her følger en rekke ord og uttrykk som går igjen i svømmeterminologien.                     

                                                                                                                          

Approbert stevne

Dette er et stevne som er godkjent av Norges Svømmeforbund (NSF). Det går dommere på disse stevnene. Her kan man bli disket om man svømmer med feil teknikk. Tidene man oppnår på approberte stevner er offisielle, dvs. at der kan settes offisielle rekorder.

 

For å få delta på et approbert stevne må svømmeren fylle 10 år før 31.12 det året stevnet arrangeres, og alderen man har ved 31.12 er da alderen hele det kalender året. Fra 2012 betales det kun en startkontogent på ca 75 kr  for 10 åringer(uavhengig av hvor mange øvelser man deltar på).For alle som er 11+, så betales det 75 kroner per ind. påmelding.

Fra 11 år er det som regel 1/3 premiering. 11-, og 12-åringer får deltakerpremie i tillegg til 1/3 premiering, og her betaler man pr øvelse.

 

 

FINA

FINA er det internasjonale svømmeforbundet (Det Internasjonale Amatør Svømmeforbundet). Forkortelsen er fransk for Federation Internationale de Natation Amateur (se også Wikipedias forklaring ).

 

 

NSF

NSF står for Norges Svømmeforbund. Alle norske svømmeklubber er tilknyttet NSF og må følge deres vedtekter. NSF  er også tilknyttet NIF(Norges idrettsforbund) og alle medlemsklubber må følge deres vedtekter også.

 

 

LEN

LEN er det Europeske svømmeforbundet og står for Ligue Européenne De Natation (se også Wikipedias forklaring).

 

 

LÅMØ = Landsdel Årsklassemønstring

Utøvere kan delta i LÅMØ fra det året man fyller 11 år til det året man fyller 16 år. For å delta i mønstringen må utøver kvalifisere seg. Dette gjøres gjennom ÅMØ-øvelsene (se lenger nede).

 

I Norge er det 5 landsdeler hvor LÅMØ avholdes. Møre og Romsdal hører til landsdel Midt sammen med trøndelagsfylkene. LÅMØ arrangeres likt både på dag og klokkeslett i alle landsdelene og vanligvis helgen midt i februar.

 

Alle deltakerene må delta i alle ÅMØ øvelsene under LÅMØ. Det deles ut gull, sølv og bronse i hver klasse for hver øvelse. I tilegg deles ut en sammenlagtpremie for 1 – 6 plass i hver årsklasse. Sammenlagtrangeringen gjøres etter Fina poeng hvor 4 og 5 øvelser teller. 11 og 12 årsklassen får i tillegg deltakerpremie.

 

Kvalifiseringsperioden går fra ca 27. januar til ca 26. januar neste år = det året LÅMØ avholdes.

 

De 24 beste i hver av klassene 13 år til 16 år vil være kvalifisert til ÅM. For klassene 11 og 12 år holder det å ha gyldig påmeldingstid på alle de fem ÅMØ-øvelsene. Rangering skjer etter sammenlagt de 4 beste poengsummene fra de 5 ÅMØ-øvelsene. Gyldig påmeldingstid må være oppnådd på ALLE de 5 distansene.

 

Rangeringslistene ligger inne på medley.no;  (ranking – ÅMØ ranking landsdel). AaSLK og Ålesund ligger i Landsdel «midt». Denne listen oppdateres fortløpende etter approberte stevner, men i tiden mellom LÅMØ og ÅM er listene på nettet fryst (tider fra stevner i denne perioden registreres likevel og legges ut etter ÅM i april).

 

11 års-klassen er med i kvalifiseringen, selv om kvalifiseringsperioden hovedsakelig foregår i det året de er 10 år og dermed ikke regnes som offesielle konkurransesvømmere. Tidene de svømmer på approberte stevner vil da ikke bli offentligjort før de er i 11 årsklassen altså; rangeringslister for 11 års klassen vil bli klar 1. januar det året LÅMØ arrangeres.

 

 

Poeng

Poeng er tiden din omgjort til et poengsum,. Denne poengsummen brukes til å sammenlikne prestasjoner på tvers av de 18 øvelsene. Denne poengsummen regnes utifra gjeldedne verdensrekord på distansen på det tidspunktet FINA gir ut tabellen. Gjeldene tabell er FINA 2011. Formula brukt for å beregne poeng er: P=1000*(Verdensrekord / tiden svømt) ^ 3

 

 

Uapproberte stevner

På et Uapprobert stevne , dvs. et Rekrutteringsstevne , finnes det ikke dommere. Man blir ikke disket om man svømmer med feil teknikk og tidene er uoffisielle. Svømmere under 10 år får ikke oppgitt tid.

 

Aldersgrensen på rekrutteringsstevnene er fra 7 til 14 år. Men det er ikke ønskelig at svømmere over 11 år som har deltatt i mange approbertestevner deltar på rekrutteringsstevnene. Disse stevnene er beregnet for de yngste svømmerne.

 

 

UM - ungdomsmesterskap (NM kortbane junior)

UM er en delkonkurranse i Kortbane-NM for junior. Konkurransen arrangeres årlig i november. UM sine aldersgrupper er fra 13 til 16 år. Det er egne krav for kvalifisering. AaSLK prioriterer UM og vi har i vår strategi forventninger om flere toppplasseringer i perioden fremover.

 

 

ÅMØ–øvelser

Dette er aktuelle øvelser for 11 årsklassen (kvalifiseringsår = mens de er 10 årsklassen) i fobindelse med LÅMØ:

 

  • 400 m fri

  • 50 m butterfly

  • 100 m bryst

  • 100 m rygg

  • 200 m medley

ÅMØ –øvelser 12 – 16 årsklassen( kvalifiseringsår = året før):

 

  • 400 m fri

  • 100 m butterfly

  • 200 m bryst

  • 200 m rygg

  • 200 m medley

 

 

ÅM - Årsklassemønstring

LÅMØ gjelder som direkte kvalifisering til ÅM (Årsklassemesterskap) for årsklassene 13-16 år. Etter LÅMØ er avsluttet vil det bli laget en nasjonal rangeringsliste for alle 11 og 12 åringene. De tre beste 11- og 12-åringene på landsbasis vil få tilsendt diplom fra NSF.

 

13 – 16 årsklassene er de 24 beste i hver klasse (landsbasis) kvalifisert. Rangering skjer etter sammenlagt de 4 beste poengsummene fra de 5 ÅM-øvelsene. LÅMØ benyttes som påmeldingstid for alle øvelser i ÅM bortsett fra på 200m IM. ÅM arrangeres i første helgen etter påsken.

 

ÅM er for de 24 beste utøverne fra LÅMØ det året, og er da et invitasjonsstevne.

bottom of page