top of page

1970-tallet

(Fra artikkel av  Roar Pedersen i Aquarius 2011.)

 

Trenere

 

Undertegnede begynte i svømmeklubben i 1967, i en alder av 9 år. Ikke lenge etter begynte Frode Sandbakk som trener for B-partiet. Det første han gjorde var å rydde plass i de 4 banene på Klipra, og jeg var en av dem som fikk med brev hjem med beskjed om jeg måtte slutte fordi det var for trangt om plassen i bassenget. Sannsynligvis fordi jeg skrøt på meg et år og sa at jeg var 10 år. Ett år senere fikk jeg begynne å trene igjen på B-partiet. Etter et par år fikk jeg begynne i A-partiet, og da var det Thor Falkevik, far til Anne Mari Falkevik (2 NM gull i 1971) som var trener. Anne Mari ble trent hardt av sin far, og jeg fikk også effektiv trening ved at jeg lå i banen ved siden av og presset henne. I 1972 kom Frode Sandbakk tilbake etter en periode som trener for Sykkylven. Frode var en dyktig og ambisiøs trener som formet den stammen av svømmere i AASLK som til tross for elendig e treningsforhold kom til å oppnå gode nasjonale resultater på 70–tallet. Etter at Frode Sandbakk sluttet ble Kjell Nedregård Sr., far til Kjell Jr. trener. 

 

Kjell trente oss ett par år fram til 1975, og det var i denne perioden at elitegruppen hadde størst fremgang. Kjell Sr. hadde hjerteproblemer og det gikk sterk innpå oss da han fikk et hjerteinfarkt og døde på svømmehallen etter en trening.

Følgende er referert fra sportssiden i Sunnmørsposten: ” Vår gode venn gikk fra oss i det miljø hvor Kjell for oss var mer enn vår gode trener. Vår gode kamerat falt bort under treningen lørdag ettermiddag, en hending som for oss aktive i dag står som uforståelig”.

 

Så vidt jeg husker så fikk vi en periode tilsendt program fra Frode Sandbakk og trente oss selv, før svoger til Kjell Sr., Leif Bryne tok over som trener for A-partiet i 1977. Leif var trener i perioden frem til jeg dro i militæret høsten 1978. Det er selvsagt flere som har lagt ned trenerinnsats i klubben i denne perioden. Flere tidligere svømmere var innom og trente B-partiet: Helge Håseth, Knut Rødstøl, Ole H. Petersen, Ellen Devold m.fl.

Treningsforhold på Klipra og treningsleirer

 

Faste treningstider var mandag, onsdag og fredag. B-partiet trente fra 19.30 til 20-30 og A-partiet trente fra 20.30 til 21.45. Vi måtte være ute på slaget kl. 22.00 og klokken i svømmehallen gikk 5min for fort for at vi skulle komme oss ut av svømmehallen i tide. Ellers ble det bråk med badevaktene.

 

Treningsmengden for A-partiet lå på 10.000 i uka i svømmebassenget på Klipra som hadde 4 baner og var 16, 67m langt; dvs. 6 lengder på en 100m. I perioden før viktige stevner så fikk vi trene noen lørdager og søndager, slik at treningsmengden kom opp i ca 15.000m de siste årene frem mot 1978.

 

Først tidlig noen år ut på 70 tallet ble det vanlig å bruke svømmebriller. Bassenget i Klipra var varmt (28 grader) og kraftig klorert, så vi var ikke lenge ute i vannet før det begynte å svi i øynene. En gang holdt jeg øynene igjen på grunn av kraftig svie og kolliderte med kanten når jeg var oppe og pustet på brystsvømming. Resultatet var en knekt fortann. Jeg måtte gå med en halv ståltann i flere år før tannlege Per Myklebust kunne reparere den med et nytt materiale.

 

Etter hvert dro vi på svømmeleirer om sommeren som ble arrangert av Norges Svømmeforbund. Den første leiren var i Lillehammer i 1971.Jeg fikk med meg 100 kr som skulle være tilstrekkelig med lommepenger i 14 dager. I 1972 var det 14 dagers svømmeleir i Grimstad. I 1973 var vi på treningsleir i Stryn og bodde på en gård ved siden av hytta til Frode Sandbakk. Det ble fisketurer og fjellturer i tillegg til trening denne sommeren. I Påska 1974 dro jeg og Kjell Nedregård på landslagsleir på Flisa med landlagstrener Lars Petter Hegglund som hovedtrener. På en uke og 14 økter svømte vi 84.200m, 6000 m i snitt per trening. På en trening svømte vi 100x100m. Det var en sjokkartet opplevelse å måtte trene så mye, og vi var glade når vi kunne dra hjem. Jeg husker at jeg var nesten på gråten når jeg fikk vite at jeg måtte dra på svømmeleir i påska, men det gikk jo ikke an å takke nei heller... Det var slike treningsstunt som gjorde at noen av oss etter hvert kunne hevde oss i toppen av Norsk svømming.

 
Klubben arrangerte også egne leirer i utlandet; Benidorm i 1975, Garmisch Partenkirchen i 1978 og Benidorm i 1979. Da var det en gjeng 18-20 åringer på tur uten trener. Det ble litt for lite trening og
desto mer annen moro...

 

AQUARIUS Vannblad for Aalesund Svømme & Livredningsklub

 

I 1973 var jeg og Ole Håvard Petersen redaktører for AASLK sin første klubbavis. Avis nr. 1 årgang 1 kom ut i desember 1973. Redaksjonsansvaret gikk på omgang blant svømmerne, 2-3 redaktører per blad. De første eksemplarene var stensilavviser, men i 1975 tok vi skrittet over til offset trykk og A5 format.

 

Rimelig profesjonelt og full av reklame som vi solgte selv. Faste innslag var formannens spalte og trenerens spalte. Ellers en masse referater fra stevner, samt artikler om svømming som har sin gyldighet den dag i dag. I første utgave finnes en artikkel av Ivar Østensen der han forteller om svømmesporten i Ålesund fra 1850 frem til stiftelsen av AASLK i 1911. Østensen forteller hvordan klubbens økonomi var avhengig av den årvisse svømmerevy som trakk mye folk. Dagens ”avis” i AASLK er klubben sin hjemmeside, men etter hvert som referater og artikler blir slettet frahjemmesiden så forsvinner litt historie.

 

Når jeg skriver denne artikkelen om AASLK på 70 tallet så er det nettopp disse avisene, samt utklipp fra Sunnmørsposten og Sunnmøre Arbeideravis fra 1971 til 1979 som er mine kilder.

Gutteklubben AASLK

 

I de ca 10 årene som jeg var aktiv i svømmeklubben så var vi en guttegjeng på 8-10 stk som presset
hverandre på treningene. Det var få som sluttet og det var få som ble rekruttert til A-partiet i denne
perioden. Når en ser bort fra Anne Mari Falkevik som tok 2 NM gull i 1971 så var innsatsen til jentene
ikke helt på topp i denne perioden. Talenter som Torunn Skaue, Kate Skaarbrevik, Eva Ulla, Bente
Stranden, Signy Starheim og Ellen Devold m.fl. kunne gjort det bra om de hadde holdt ut noen år til. Dag
Lindebjerg, kjent TV-fjes, trente VTI på 70-tallet og det var ikke uten grunn at han kalte AASLK for
gutteklubben. I Volda var det motsatt, jentene var i flertall og i 1977 hadde VTI samtlige kretsrekorder
for damer.


Kampen for en ny svømmehall

  • Sunnmøre Arbeideravis 1971: Intervju med Hans Alvestad, forman og primus motor i AASLK i en årrekke: Talentene må avvises ! Ålesunds amputerte svømmehall sprengt – Nå må vi få 25m hall !

  • Sunnmørsposten 1973: Sølvgutt(Kjell Nedregård) med topptider i lite basseng. 25 meteren må komme !

  • Sunnmørsposten 1974: Politisk hestehandel om Ålesund svømmestadion. Forslag om å legge svømmehallen til Ellingsøya for å spare penger, bl.a. pga gratis spillkraft fra oljebasen på Flatholmen.

  • Sunnmørsposten i 1974: Treningsforholdene hemmer fremgangen og stenger ute talentene. Svømmerne må reise ut av byen for å trene. Aalesund Svømme- og Livredningsklubb kan i år bokføre den beste sesong i klubbens historie. Til tross for at konkurransen er hardere enn før, og det triste faktum at svømmerne må trene under svært vanskelige forhold. Det beregnes en treningsmengde på 25-30.000 meter per uke for å nå opp i toppkonkurranser. I Ålesund må de aktive nøye seg med 10-12.000 meter per uke. Svømmelederne Frode Asbjørnsen og Kjell Nedregård Sr. etterlyser ny svømmehall.

  • Sunnmøre Arbeideravis 1974: Svømmerne må reise ut av kommunen for å få trene nok. Nå er det på høy tid at Ålesund gjør fortgang med bygging av 25.meters basseng, sier svømmeklubbens ledere til SA.

  • Sunnmørsposten 1978: Innlegg fra Roar Pedersen vedr. planlagt 50-meters hall på Moa: Jeg er svært så glad for at 50m løsningen ble valgt. Til tross for dette er kritikk berettiget. For det første så går det så uendelig lang tid før noe blir gjort, og for det andre skal bassenget bare ha 6 baner. Et basseng på 50m må ha 8 baner med tilstrekkelig bredde hvis det skal holde internasjonale mål. Hvis bassenget i Spjelkavik ikke får 8 baner kan vi se langt etter NM-arrangementer, landskamper og større internasjonale stevner.

Det ble ikke 50m hall, og svømmehallen havnet heller ikke på Ellingsøya. Den nye svømmehallen på Moa ble ferdig i 1982, 11 år etter den første artikkelen i SA.

 

Sportslige prestasjoner

Det som er spesielt med AASLK på denne tiden er gode resultater med et minimum av trening. Med 10- 12.000m trening per uke kunne vi ikke hevde oss på toppnivå på distanser over 200m. Men på kretsnivå var nivået ikke bedre enn at AASLK i 1975 hadde 14 av 19 kretsrekorder for menn og 12 av 19 for gutter, inkludert rekord på 1500 fri. Dersom listen over medaljer i senior NM på klubbens hjemmeside er riktig så har AASLK 41 medaljer i Senior NM. 29 av disse(70%)av disse ble tatt i tiden mellom 1971 og 1979, men det er mulig at noen ble tatt av Ola og Kjell etter at de hadde skiftet klubb.
Med utgangspunkt i Roar og Kjell sine utklippsbøker fra 1971 til 1979, samt klubbavisen Aquarius kan det refereres til følgende sportslige resultater:

  • 1971: UM i Oslo: Ola T. Gjørtz tar gull på 50m bryst i UM, klasse 11 år

  • 1971: Senior NM utendørs i Frognerbadet: Anne Mari Falkevik: Gull NM senior 100m rygg (1.14.7) og 200m rygg (2.43.1). Dette var de første NM gull til AASLK siden Nils Kapstad mottok kongepokal for NM gull i stup i 1927. Oppslag med bilde i Sunnmørsposten 1971: NM gullet en kraftig stimulans for 60 års jubilanten Aalesund Svømme- & Livredningsklubb

  • 1973: Molde: Kjell Nedregård og Roar Pedersen (begge 14 år) kvalifiserer seg til NM senior.

  • 1973: Junior NM i Trondheim: Kjell Nedregård: Sølv på 100 (1.14.82) og 200m bryst (2.42.0), samt sølv til AASLK på 4x100m bryst (5.20.7) ved Tor Petersen, Roar Pedersen, Ola T. Gjørtz og Kjell Nedregård . Kjell og Roar kvalifiserer seg til junior landskamp mot Finland i Kupio.

  • 1973: Molde: Kjell Nedregård: Norsk juniorrekord 100m bryst (1.14.0)

  • 1974: Junior NM i Bærum: Kjell Nedregård: Gull på 100m bryst (1.12.01 norsk juniorrekord) og 200m bryst (2.37.12), samt sølv på 4x100mbryst (5.18.71) ved Dag Arne Aursnes, Roar Pedersen, Ola T. Gjørtz og Kjell Nedregård. 5. plass til Roar Pedersen på 100m fri (58.91). Kjell og Roar ble tatt ut til å trene med seniorlandslaget i 3 uker i Lillestrøm.

  • 1974: Senior NM Langbane i Lillestrøm: Kjell Nedregård: Sølv på 100m bryst (1.13.1) og 200m bryst (2.37.8). Ove Wisløff vant på 2.27.2 (nordisk rek.). Ole H. Petersen: nr. 7 på 100m butterfly (1.06.5). Roar Pedersen nr.5 på 200m medley (2.27.2). Kjell Nedregård og Roar Pedersen tatt ut til juniorlandskamp mot Danmark.

  • 1974: Juniorlandskamp Norge Danmark. Kjell Nedregård: Gull på 100m bryst (1.12.6) og 200m bryst (2.33.6 norsk juniorrekord). Roar Pedersen deltok på 4x100m fri der Norge vant med tiden 3.51.2. Roar svømte førsteetappe og fikk notert tiden 58.1, og tok da endelig den gamle senior kretsrekorden til Knut Falkevik (AASLK) som var på 58.6.

  • 1974: Volda: Kjell Nedregård: Ny norsk jr. rekord på 100 bryst (1.10.8).

  • 1974: Colgate-cup i Stocholm: Gull til Kjell Nedregård, 200m bryst (2.41.5).

  • 1974: Nordsjømesterskapet i Stavanger: Kjell Nedregård: Gull 100m bryst (1.11.6), Roar Pedersen: Sølv 100fri (57.1) og 4.plass 200m fri (2.07.6), Ola T. Gjørtz: Sølv på 100 bryst (1.17.0), Signy Starheim: 6.plass 100 butterfly (1.20.6)

  • 1975: Senior NM i Kristiansand: Kjell Nedregård: Sølv på 200m bryst (2.32.9), 4.plass på 100m bryst (1.11.6). Lagsvømming: 4plass på 4x100m bryst (5.01.2), 9.plass på 4x100m fri (4.02.4) og 5 plass på 4x 100m medley (4.28.2)

  • 1975: Senior NM langbane i Drammen: Kjell Nedregård: Sølv på 200m bryst (2.34.7) og sølv på 100m bryst. Roar Pedersen: Bronse på 100m fri (57.8), 5.plass på 200 medley (2.25.3) og 5.plass på 100m butterfly (1.04.8). Lagsvømming: 5.plass på 4 x 100m fri og 5.plass på 4x100 medley (4.35.4)

  • 1975: Nordisk mesterskap: Åbo Finland: Kjell Nedregård: 6. plass 100m bryst (1.12.34) og 6.plass 200m bryst (2.35.32)

  • 1975: Landskamp senior Norge – Danmark: Kjell Nedregård 2. plass 200m bryst (2.34.4)

  • 1975: Nordvestprisen til Kjell Nedregård

  • 1976: KM i Molde: Ola T. Gjørtz: Norsk juniorrekord på 200m bryst (2.32.6) og Gull på 100m bryst. (1.11.1). AASLK stilte med to lag på 4x100m fri: Gull med tiden 4.05.1 og 4.plass med tiden 4.13.4. Ålesund tok flere kretsrekorder og var fylkets beste klubb foran Norodd, VTI og MSLK

  • 1976: NM i Bergen: Kjell Nedregård 4. plass på 200m bryst (2.32.1), 4.plass på 100m bryst (1.09.8), Ola T. Gjørtz: 7.plass på 200m bryst (2.38.8)og 6.plass på 100m bryst (1.11.62), Roar Pedersen: 6.plass 100m fri (56.1), 7.plass på 100 butterfly (1.03.7) og 7.plass på 200 medley (2.25.18). Lagsvømming: Gull og norsk rekord til AASLK på 4x100m bryst (4.48.7). Deltagere: Kjell Nedregård, Ola T Gjørtz, Ole H. Petersen og Roar Pedersen.

  • 1976: Juniorlandskamp Norge- Danmark i København: Ola T Gjørtz: nr. 1 på 200m bryst (2.32.5, norsk junior rekord) og nr 2 på 100m bryst (??)

  • 1976: junior NM i Molde: Ola T. Gjørtz: Gull 200m bryst (2.31.6, norsk junior rekord) og sølv 100m bryst (1.09.9)

  • 1976. Senior NM langbane i Fredrikstad: Kjell Nedregård 3. plass på 100 m bryst (1.12.0) og 4. plass på 200m bryst (2.38.8). AASLK 3. plass på 4x100m medley 4.32.8 (Ove Furnes?, Kjell Nedregård, Roar Pedersen, Ola T. Gjørtz)

  • 1976: Nordsjømesterskapet: Roar Pedersen: Gull på 100m butterfly (1.03.1), 4.plass på 100m fri (56.2), Ola T.Gjørtz: Gull på 100m bryst junior (1.09.00), Kjell Nedregård: 2.plass på 100m bryst senior (1.09.0). Lagsvømming: Gull på 4x100m medley (4.18.2) ved Ove Furnes rygg, Kjell Nedregård bryst, Roar Pedersen butterfly og Ola T. Gjørtz fri.

  • 1977: KM på Sunndalsøra: Roar Pedersen: kretsrekord 200m butterfly (2.24.4), Nesten norsk rekord på 50 fri (en klokke på 24.8 og en på 25.2 og tiden ble 25.0, Fritz Warncke hadde rekorden på 24.9). Flere gull til Ålesund, men noen disker på brystsvømming pga frisvømmetak...). Petter Ulvestad fra Molde tar den ene rekorden etter den andre.

  • 1977: NM i Stavanger: Kjell Nedregård: 3. plass 200m bryst 2.29.14 og 4.plass 100m bryst (1.09.52). Gull og norsk rekord til Ålesund på 4x100m bryst (4.44.04) som fortsatt består som kretsrekord.

  • 1977: Junior NM, Geir Hanken tok sølv på 100m fri (58.14) og 8.plass på 200m fri (2.08.63). Lagsvømming: 7. plass på 4x100m fri ved Geir Hanken, Dag Arne Aursnes, Erik Farstad og Pål Hjelle.

  • 1977: Senior NM Langbane i Tøyenbadet Oslo: Ola T. Gjørtz: Bronse på 100m bryst (1.11.1) og 4.plass På 200m bryst (??). Kjell Nedregård 4.plass på 100m bryst (??) og Bronse på 200m bryst (2.36.4), Roar Pedersen: 5.plass på 100m butterfly (1.02.48). Lagsvømming: Sølv på 4x100m medley (4.23.00) ved Ove Furnes rygg, Kjell Nedregård bryst, Roar Pedersen butterfly og Ivar Olsbø fri.

  • 1977: Norsdjømesterskapet 1977: Ola T. Gjørtz: Tok Gull og beseiret Ove Wisløff for første gang på 100m bryst (1.08.00), Kjell Nedregård: Bronse på 100m bryst (1.09.4). Begge to kvalifiserte seg til landskamp mot Tsjekkoslovakia. Lagsvømming: Gull på 4x100m medley (??) ved Ove Furnes rygg, Ola T. Gjørtz bryst, Roar Pedersen butterfly og Geir Hanken fri

  • 1977: Julelauget i Volda: Kretsrekord på 4x50 fri (1.44.6) ved kjell Nedregård, Roar Pedersen, Ivar Olsbø og Ola T. Gjørtz (26.15 i snitt).

  • 1978: Senior NM i Oslo: Ola T. Gjørtz: Gull på 100m bryst (1.07.00) og Sølv på 200m bryst (2.27.7), Kjell Nedregård: Bronse på 100m bryst (1.10.63) og Bronse på 200m bryst (2.30.93). Gull og norsk rekord på 4x100m medley (4.10.41) ved Ove Furnes rygg, Roar Pedersen butterfly, Ola T. Gjørtz bryst og Geir Hanken fri. 6.plass på 4x100m fri (3.47.25)(56.8 i snitt).

  • 1978: Senior NM langbane i Lillestrøm: Ola T. Gjørtz: Sølv på 100m bryst (??), Sølv på 200m bryst (2.36.92) og 5.plass på 200 medley (2.22.15). Kjell Nedregård: 5.plass på 100m bryst (1.13.91) og Bronsje på 200m bryst (2.39.19), Roar Pedersen: 8.plass på 100m butterfly (1.04.05), Ivar Olsbø: 9.plass på 100m fri (57.64). Lagsvømming: 3.plass på 4x100m medley og nedtur for norgesmesterne fra kortbane NM. Bronse på 4x100m fri (3.54.07) og andrelaget fikk en 9.plass (4.02.84). Vi hadde altså 8 svømmere som svømte under minuttet i snitt.

  • 1978: Seniorlandskamp Norge-Tsjekkoslovakia i Praha: Ola T Gjørtz og Kjell Nedregård deltok på 100m og 200m bryst (resultat ???)

  • 1979: Senior NM langbane i Drammen: Kjell Nedregård: Sølv på 100m bryst (1.11.1)

  • 1979: Seniorlandskamp Norge-Danmark i København: Kjell Nedregård: Sølv på 100m bryst (1.07.4) og sølv på 200m bryst (2.30.6)

Listen over kan ikke regnes som komplett mht medaljer i NM. Gjennom hele 70-tallet tok AaSLKs herresvømmere en rekke gull, sølv og bronsjemedaljer i KM, i Vestlandsmesterskapet og Nordsjøstevnet som ikke er nevnt her. Undertegnede dro i militæret i 1978 og trente deretter sporadisk.

På KM i Kristiansund i 1979 fikk jeg en uventet formtopp som først resulterte i uavgjort mellom meg og Petter Ulvestad på 100m butterfly med tiden ble 1.02.4. Deretter ble det omsvømming og ny kretsrekord med tiden 1.01.1. Petter Ulvestad fikk tiden 1.01.8. Hadde ambisjoner om å gjenta bedriften på NM samme året, men en militærøvelse med utstrakt bruk av Nato-planker på Røros ga ikke det rette treningsgrunnlaget.

bottom of page